úterý 17. listopadu 2009

Babiččin štrůdl

Vím, mám předlouhé dodací lhůty :o).

Na vál si vysypu 1kg hladké mouky, uprostřed udělám důlek do kterého naliju 150g rozpuštěné Hery, 0,5l vroucí vody, 5 polévkových lžic octa a vrchovatou lžičku soli. Velkým nožem promíchávám tekutiny s moukou a snažím se, aby mi neutekly mimo vál..Zpracovávám ručně, pořádně prohnětu a párkrát s těstem bouchnu o vál (proč to babička dělala fakt nevím, ale patří to k rituálu, tak to dělám taky ;o) ). Hotové těsto přikryju nahřátým hrncem a nechám chvilku odpočinout.
Už před přípravou těsta si oloupu jablka, odhadem tak 4kg, nastrouhám na hrubé straně struhadla, přidám rozinky, vlašské ořechy, cukr vanilkový i krupici, citronovou kůru a mletou skořici. Promíchám a vrátím se k těstu.
Těsto rozdělím na 4 díly a každý vyválím. Vyvaluji na utěrce do velikosti velkého válu ( Nanynka si roztáhne ubrus a bude to akorát ;o) ). Těsto nesmí lepit, mírně popráším utěrku moukou a už nepodsypávám! Válím, opatrně obracím, zase válím a obracím a to do té doby, dokud není těsto tak tenké, že skrz něj vidím vzorek na utěrce. Poté potřu celý plát rozpuštěným tukem, lehce posypu strouhankou, pokladu jablkovou směsí a zaroluju. Pomocí utěrky přenesu na plech, vyložený pečícím papírem, potřu tukem a dám péct do lehkého zrůžovění do trouby. Já peču na 180°.
Recept je od mé prababičky (nar. 1900) a ta ho měla od své maminky. Přeji vám, aby vám i vašim blízkým chutnal tolik, jako u nás - mizí ještě horký.



Žádné komentáře:

Okomentovat